Stexpedíció
Stexpedíció ideiglenesen nem elérhető.
A STEXPEDÍCIÓ működése
Egy Stexpedíció összehívása a Mentor feladata, aki pontosan definiálja a közösségi költségvetés tervezés célját. Fontos, hogy a döntéshozásban olyanok vegyenek részt, akik közvetlenül érintettek, azaz ott élnek, laknak, ahol a beruházás el fog indulni. Éppen ezért, ha jelentkezni szeretnél a Stexpedícióra, akkor a megfelelő Mentornak írnod kell egy motivációs levelet, amiben jelzed, hogy ki vagy, hol laksz, miért szeretnél részt venni ebben az izgalmas tervezésben.

Amennyiben a Mentor visszaigazolta a jelentkezésedet, úgy be tudsz lépni a Stexpedíció első szobájába, ahol tulajdonképpen nem történik más, mint hogy közösen megvitatjátok, meghatározzátok, hogy a beruházás során milyen szempontokat, érdekeket vennétek figyelembe (például legyen több zöld terület, gondoljunk a sok kutyatartóra, sétáltatóra is, stb.).

Ezek alapján a Stexpedíció második szakaszában

· javasolhatsz 1-3 olyan projektet, ötletet, amit Te megvalósítanál a beruházás, fejlesztés során, és ha lehet, az első szobában javasolt szempontok valamelyikének is megfelel;

· figyeld a többiek javaslatait, hátha azokból Neked még jobb gondolatod születik;

· mindig tartsd szem előtt, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre, ennek megfelelően javasolj reális projektet.

Ebben a szakaszban tehát elő kell állnia a résztvevők által javasolt abszolút (még nem rangsorolt) projekt-listának.

A Stexpedíció harmadik szakaszában minden résztvevő a neki leginkább tetsző módon – az egér segítségével – egyszerűen rangsorba állítja a projekteket, így elő is áll a résztvevők által javasolt fontossági sorrend az adott beruházásra vonatkozóan.
Mi a stexpedíció?

Stexpedíció, ahol tippeket adhattok döntéshozóknak induló beruházások megvalósulásáról.

Érdeklődj az önkormányzatnál, a helyi képviselődnél, hogy milyen kisebb beruházásokat terveznek a közeljövőben.
- Javasolj projekteket, fejlesztési, beruházási ötleteket a megadott területen!
- Nézd meg, másoknak milyen ötletek jutottak eszébe.
- Rakd sorrendbe a projektjavaslatokat, ezt teszi mindenki más is,
és már elő is állt, hogy Ti mire költenétek leginkább a forrásokat.

A Közösségi költségvetés tervezés

A települések életét befolyásoló parkok, utak, épületek felújításáról, új szolgáltatások, intézmények elindulásáról, beruházásokról, azaz a költségvetésről az önkormányzati képviselők döntenek. Ugyanakkor egyre több olyan lehetőség van, ahol a döntések előkészítésébe, javaslatok megvitatásába, összegyűjtésébe a lakosságot is be lehet vonni.

A STEXPEDÍCIÓ alkalmas arra, hogy egy kisebb tér, park vagy városész felújításánál kikérje az önkormányzat, vagy a helyi képviselő az ott élő fiatalok véleményét abban, hogy kisebb költségvetési tételeket, erőforrásokat mire is fordítsák, mire lenne inkább igény: fásításra, új padokra, több kutyapiszok-gyűjtő kukára, vagy inkább egy játszótérre?

A STEXPEDÍCIÓ segítségével kialakíthatjátok, hogy a településeteken induló, vagy tervezés alatt álló kisebb beruházások megvalósításánál mi a fiatalok véleménye, igénye, milyen megoldásokat látnátok szívesen. Például Epreskerten új játszóteret akar kialakítani az önkormányzat pályázati pénzből. Epreskertiek döntsétek el, hogy a beruházás rendelkezésére álló pénzösszegből Ti elsősorban mit valósítanátok meg.

A STEXPEDÍCIÓ révén tehát előáll egy olyan fontossági (prioritási) lista, ami a Ti közösen meghozott véleményeteket tükrözi egy-egy beruházás lehetséges megvalósulásával kapcsolatban, ami irányadó segítség lehet az önkormányzatoknak, a képviselőknek a költségvetés megszavazásában.