Morfondír
Állampolgári tanácsok:

Önkéntes munka érettségihez
Felelős vagyok, Mérlegelek és cselekszem, Mit tehetek másokért, Mások mit tehetnek értem

Leírás

50 órányi önkéntes munkát kell vállalni érettségihez.

Cél

Döntsük el, hogy mi milyen önkéntes munkát vállalnánk!

Tanács döntése

Faültetés... esetleg ősszel a levelek eltakarítása. Télen hólapátolás. :P

Mentorok

Tagok

Szakértői tanács

A MORFONDÍR tanács működése:
Egy MORFONDÍR összehívása, levezetése olyan felnőttek feladata, akik Mentorként vagy Szakértőként maguk is regisztráltak az oldalon (lásd Mentorok menüpont). Viszont a megvitatásra kiválasztott témakör előállhat az általatok feltöltött fényképek, történetek, kisebb események, figyelemfelhívások alapján, ha azokhoz elég sok hozzászólás, lájkolás vagy egyéb észrevétel érkezett. De dönthettek úgy egy osztályban, egy kisebb baráti társasságban vagy egy városrészben, hogy szeretnétek egy mindenki által elfogadható döntést hozni egy fontos kérdésben, ehhez pedig kérhetitek egy Mentor segítségét, hogy itt, online módon ezt véghez is vigyétek.
Milyen témakörökben lehetne tanácsokat összehívni?
Példaként felsorolunk néhányat: 2011 az önkéntesség európai éve. A lakóhelyeteken milyen önkéntes munkát vállalnátok szívesen? Inkább kerítésfestést vagy az idősek otthona udvar rendbetételét? Milyen területeken szólhassanak bele a tanulók az iskola életébe? Mit lehetne tenni a télen a városba települő fülesbaglyokkal, hogyan lehetne őket védeni? Mit javasolnak a fiatalok a városvezetésnek, hogy a kerékpározás sokkal jobban elterjedjen? Mit gondoltok, milyen a jó állampolgár Magyarországon?

MORFONDÍR
 

Biztosan többször érezted már Te is, hogy kisebb-nagyobb ügyben szívesen elmondtad volna a véleményed vagy csak figyelemmel kísérted volna mások gondolatait, beleszóltál volna egy-egy, a lakóhelyedet érintő döntésbe. Sokan érezzük úgy, hogy nincs lehetőségünk, módunk ilyen esetekben elmondani az észrevételeinket.

A MORFONDÍR erre nyújt egy kényelmes eszközt számotokra. A módszer lényege, hogy különböző szempontok szerint összeállt, meghívott fiatalok egy csoportja kötetlenül megvitat egy kiemelt, pontosan meghatározott témakört. A tanács akár eljuthat egy konszenzuson alapuló döntésig is, amit a tágabb nyilvánosság is megismerhet.