4. money-ció: VÁRATLAN BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK; VÁLTOZÁSOK A RENDSZERES BEVÉTELEKBEN ÉS KIADÁSOKBAN

Váratlan bevételek és kiadások

Az előző money-ciókban a rendszeres havi bevételeket és kiadásokat rendeztük táblázatokba. Ugyanakkor előfordulhatnak váratlan, egyszeri bevételek és kiadások, valamint bevételkiesés. Az alábbiakban példákat sorolunk fel ezekre. Írd az események sorszámát a táblázat megfelelő oszlopába!1) nyaraló öröklése
2) autóbaleset
3) viharkár
4) jégverés
5) hiteltartozás öröklése
6) 5.000.000 Ft-os főnyeremény kaparós sorsjegyen
7) munkahely elvesztése
8) belvíz miatt a családi ház megrongálódik
9) televíziós vetélkedőn 500.000 Ft-os nyeremény
10) felfüggesztik a családi pótlék folyósítását

Sorolj fel Te is a fenti táblázatba néhány példát a váratlan bevételekre, kiadásokra és bevételkiesésre!

A rendszeres bevételek és a kiadások típusa és nagysága időről időre változhat. Az alábbiakban példákat sorolunk fel ezekre. Írd az események sorszámát a megfelelő oszlopba! Ügyelj arra, hogy egyes bevételek és kiadások több helyen is előfordulhatnak!

1) állandó gyógyszeres kezelés
2) fizetésemelés
3) lejárt életbiztosítás
4) fűtéskorszerűsítés
5) hiteltörlesztés lejárata
6) előléptetés
7) rendszeres szociális segély megvonása
8) családi pótlék megvonása iskolakerülés miatt
9) álláskeresési járadék odaítélése
10) plazmatévé vásárlása hitelre

Sorolj fel Te is a fenti táblázatba néhány példát a rendszeres kiadások és bevételek csökkenésre, illetve növekedésére!

Beszéljétek meg, hogy a fenti táblázatban elhelyezett események közül melyek fordulhatnak elő inkább Máté és melyek inkább Ivett családjában? (Emlékszel, Ivettel és Mátéval a 3. money-cióban ismerkedtünk meg).

Olvassátok el az alábbi kitalált naplórészleteket! Beszéljétek meg, mennyire lehetnek valószerűek a bemutatott példák! Berci vagy Feri szembesülhet anyagi gondokkal a naplórészletek alapján? Indokoljátok is válaszaitokat!

Gondoljátok át ti is saját céljaitokat és az ahhoz kapcsolódó anyagi kilátásaitokat a következő négy évre! Mire lesz pénzetek, milyen kiadásaitok lesznek, mire szeretnétek félretenni, vagy hitelt felvenni? Fogalmazzátok meg saját naplóbejegyzéseiteket. A naplórészlet tartalmazza az alábbi adatokat: (1) foglalkozásod, (2) havi bevételeid összege, (3) mire szeretnéd elkölteni, (4) miből szeretnéd ezt finanszírozni (kifizetni?)