Szolnokon az elmúlt években országos összehasonlításban is különösen sok sikeres és hasznos program valósult meg, amely a fiatalok demokráciára, aktív állampolgárságra nevelésétől a drogprevención át különböző közösség és képességfejlesztésig sok területen indított el változásokat és ért el maradandó hatást, megmozgatva eközben sok ezer gyermeket és sok tucat felnőtt segítőt – Mentorokat, akiknek sokat köszönhetnek a programokba bevont fiatalok.

A mentorok tanárok, szociális munkások, újságírók, önkéntesek, szülők, edzők, ifjúsági szakemberek, pszichológusok, diák-vezetők, művelődésszervezők és sokan mások – akiket az köt össze, hogy valamennyien fiatalokkal és csoportjaikkal foglalkoznak.

A portál alapkoncepciója az, hogy mentori segítséggel előbb-utóbb minden fiatal legalább egy közösségi döntéshozatali folyamatban részt vesz, és ha már az oldalon jár, akkor megismerkedik más lehetőségekkel is, és megszokja, hogy minden, a helyi közélettel kapcsolatos aktivitását itt fejtse ki. Az oldal remekül használható oktatásra és irányított önművelésre is.

A Szolfix háttere és célja

A fent felsorolt sikeres programoknak azonban van egy közös sajátosságuk: a pályázati támogatás kiapadásával véget érnek, és a kereszt-kapcsolatok, amelyek a felnőtteket a gyerekekkel, a Mentorokat egymással és a támogató intézményekkel összekötik, meglazulnak vagy megszűnnek. A felhalmozott tapasztalatok nem mindig tudnak közkinccsé válni, azok az iskolák és gyerekcsoportok pedig, akik megszokták, hogy „kapnak" valamit, ami hasznos, ami segít, ami érték, hiányolják a folytatást vagy az újrakezdést. A Szolfix portál is egy ilyen program részeként jött létre (Honnan, merre és hova haladjak? Életpálya-tervező és kompetenciafejlesztő program Szolnok város és 3 környező kistérség, többségében hátrányos helyzetű fiataljai számára), és hármas célt szolgál: tegye lehetővé a folytatást azzal, hogy

  • az érintett Mentorokat és gyerekeket egy hosszabb távon is fenntarthatónak tűnő felületen összekapcsolja,
  • kézzelfogható és praktikus segítséget nyújt a mentori munkához, és
  • létrehoz a demokrácia-fejlesztés kínálatából eddig még hiányzó ún. „társadalmi szoftvert", ami az online térben kifejthető közösségi aktivitást támogatja.
honnan, hová szolfix?

A Szolfix „társadalmi szoftverét" nemzetközi minták nyomán fejlesztettük ki, a szolnoki fiatalok az elsők az országban, akiknek lehetőségük nyílik ezeket kipróbálni. A különbség csak annyi, hogy nem ijeszthettük el őket „hivatalos" nevekkel. Amit a világ „fiatalok állampolgári tanácsának" nevez, az nálunk Morfondír. Ami ott „konszenzuskonferencia", az itt Durbaar. Ami ott „közösségi költségvetés-tervezés", az itt Stexpedíció. A lényeg ugyanaz: a közös ügyek moderált megtárgyalása, ami felkészült és kísérletező kedvű Mentorokat igényel. A „mai fiatalok" sokszor apolitikusnak és érdektelennek tűnnek, de éppen az Internetes tevékenységük elemzése bizonyította be, hogy igenis érdeklődnek közös dolgok iránt, fogékonyak a megszólalásra, véleményük megjelenítésére, és ha kell, tenni is hajlandóak számukra fontos ügyekért. Hiszen van miért: Szolnokon és környékén számtalan, generációs szempontból is meghatározó, a lakókörnyezetet, az oktatást, a sportot és a szabadidő eltöltését segítő építkezések és fejlesztések sora indult el. Az iskolákba digitális táblák kerülnek, épült egy új gyaloghíd, több városrész központja kel új életre, Tiszaligeten a szabadtéri sportpályák újulnak meg, Epreskerten új játszóteret adtak át, elindult a kunszentmártoni kistérség környezetvédelmi programja, és még hosszan sorolhatnánk. A folytatás részben rajtunk is múlik.

Első lépések

Kedves Mentortársunk, azt javasoljuk, először regisztrálj, és jelezd a sikeres regisztrációt az adminisztrátornak, hogy miután ő mentori jogosultságot adott Neked, részt vehess részt a Szolfix életében. A jogosultságra elsősorban a három társadalmi szoftver használatához lesz szükséged. Ha oda szakértőket hívsz, az ő regisztrációjukat is az adminisztrátornak kell jelezni, hogy a szakértői jogosultságot megadhassa. Ezután járd végig azt az utat, amit a fiatalok, amikor először találkoznak az oldallal: Fedezd fel és ismerd meg a Szolfixet! Aztán látogass el a Mentorbázisra, ahol a többi regisztrált Mentort látod, akikkel párbeszédet folytathatsz, és ahol az oldal egyes szolgáltatásaival kapcsolatban részletes tanácsadást, útmutatást, segítséget kaphatsz. Később már mindig innen fogsz elindulni.

mentorbázis
mentorhírek

Molnár Szilárd
Alig fejeztük be a SIM SZITU három „nyitott" demokrácia-szimulációjának kifejlesztését, belebotlottunk az Interneten abba a brit cégbe, amelyik ugyanezeket a szolgáltatásokat (persze csak „felnőttek" számára) méregdrága éves licenszdíjért nyújtja. Érdeklődők vessenek rá egy pillantást!

Pusztai Nóra
Elkezdtük az Egyszervolt.hu Világjáró c. játékának Szolnokjáró című változatát szerkeszteni. A játék Szolnok és környéke nevezetes pontjaira kérdez rá, a Google térképén kell megtippelni, minél gyorsabban és minél pontosabban, hol van a megadott helyszín, aminek a képe és leírása jelenik meg. Ha az induló „feltöltésen" túl közösen gyarapítjuk az adatbázist, minden helytörténeti jellegű vetélkedő állandó eleme lehet a Szolnokjáró. Akit érdekel, írjon nekem mailt!