Tanulás

Szolnokon közel 20 000 diák tanul, ezért a várost "iskolavárosnak"is hívják.

Szolnokon jelentős a szakmai oktatás. Az intézményekben évente több száz műszeripari, számítástechnikai, vezérléstechnikai, gépipari, építőipari, faipari, egészségügyi, kereskedelmi, közgazdasági képesítésű szakembert képeznek ki, magas színvonalon.

A gimnáziumi és felsőfokú képzés országosan elismert, gyakori a kéttannyelvű képzés.

Ha bizonytalan vagy az iskolaválasztásban, érdemes pályaválasztási tanácsadóhoz fordulnod.

 

Ezen az oldalon bemutatkozik a Diákok Tanácsa:

Szolnok Városi Diákok Tanácsa

Az előrehozott érettségiről

Mi a feltétele az előrehozott érettséginek?

Feltétele, hogy teljesítened kell az adott tárgyból a helyi tantervben szereplő követelményeket, és meg kell szerezned az osztályzatokat.

Ezt általában egy osztályozó vizsga keretében szerezheted meg. Ha tehát 11.-ben szeretnél egy tárgyból előrehozott érettségit csinálni, akkor teljesítened kell a 11. és 12. évre vonatkozó követelményeket. A vizsgán minden olyan dologról be kell számolnod, melyet a többiek csak az adott évben, vagy a következő évben fognak tanulni.

Nem kell megijedned! A tételeket előre közlik, így csak meg kell tanulnod  azokat és számot adni a tudásodról.

Ha olyan tárgyból érettségizel, melynek tanulását már 10.-ben befejezed, akkor természetesen nem kell külön osztályozóvizsgát is tenned.

Meg kell említenünk, hogy az osztályzatok megszerzésének módjáról az iskola belső szabályai alapján az igazgató dönt, így könnyen lehet, hogy más módszerrel szembesülsz.

Mikor jelentkezhetek?

Előrehozott érettségit a májusi-júniusi, illetve a szeptemberi-októberi időszakban tehetsz.

A tavaszi időszakra február 15-ig, az őszi időszakra pedig augusztus 31-ig jelentkezhetsz.

De mi történik, ha mégsem sikerül?

Ha elégtelen osztályzatot szerzel, akkor javítóvizsgát tehetsz. Kötelező tárgy esetén pedig tenned kell.

Hogyan javíthatok az eredményemen?

Javításra csak akkor van lehetőséged, ha a középszintű érettségi helyett emelt szinten próbálkozol. Tehát középszinten nem ismételheted meg még egyszer a vizsgát a tanulói jogviszonyod fennállása alatt, csak akkor, ha elégtelent kaptál. (Ha kötelező tárgyból buktál, akkor nincs választási lehetőséged: ismételned kell.)

Ha azonban legalább kettest kaptál az előrehozott érettségin, akkor az a jegy kerül be az érettségi bizonyítványodba.

Ha emelt szinten szereztél elégtelent, akkor viszont középszinten jelentkezhetsz javítóvizsgára.

Tanulói jogviszonyod ideje alatt nincs mód a vizsga megismétlésére, de később a sikeres középszintű érettségi vizsgát egy alkalommal szintemelő vizsgával megismételheted, illetve javíthatod. (Legalább egy vizsgaidőszakkal későbbi vizsgaidőszakban.)

Ha ennyi hátránya van, mégis miért próbáljam meg?

Tapasztalatokat szerzel az érettségiről, tudni fogod, hogyan zajlik, mire számíthatsz.

Érdemes túlesni rajta minél hamarabb, főleg ha az általad választott tárgyat már nem tanulod tovább. Sokat felejtesz, mire az érettségihez érsz.

Nem mindegy, hogy hány tantárgyból érettségizel. Sok időt spórolhatsz meg! Ráadásul, ha sikeresen vetted az akadályokat, az adott tantárgy óráira nem kötelező bejárnod.:)

Ha nyelvvizsgára készülsz, érdemes egyúttal az adott nyelv érettségijére is jelentkezni, egy füst alatt mindkettőt elintézheted.:)

Írj, ha kérdésed van....
Új hozzászólás Új hozzászólás