6. money-ció: JÓ HITEL, ROSSZ HITEL

Jó hitel, rossz hitel

Mire gondolsz, ha azt hallod, hogy jó hitel? És mire akkor, ha azt hallod, hogy rossz hitel?A jó hitel az ami, értéket teremt. Nézzünk egy példát!

Házunk ablakainak kicseréléséhez hitelt veszünk fel. Házunk a felújítás után szebb lesz, a jól szigetelt ablakok télen nem engedik be a hideget. Apának túlóráznia kell, de azt mondja, megéri, mert a fűtésszámlánk a következő években sokkal kevesebb lesz, és a lakásunk a felújítás után többet fog érni, közel annyival, mint amennyibe az ablakok kerültek.

A rossz hitel pedig az, ami csak első látásra tűnik jónak, és csak pillanatnyi, látszólagos előnyt jelent. Nézzünk erre is egy példát!

Szeretnénk egy plazmatévét, aminek nagyon nagy a képernyője és szebb a képe, mint a mostani tévénknek, és azon sokkal jobb lenne nézni a kedvenc műsorainkat. Hitelt veszünk fel a tévé megvásárlásához. Nagyon boldogok vagyunk, amikor kedvenc sorozatunkat nézzük az új tévénken, s a barátaink is a csodájára járnak. De vajon boldog-e apa is, akinek túlóráznia kell azért, hogy fizetni tudjuk a törlesztőrészleteket, és boldogok vagyunk-e, amikor anya azt mondja, hogy amíg törlesztjük a hitelt, nem tud csokit, pudingot venni nekünk, és a lestrapált téli cipőnk helyett sem kapunk másikat.

Gondoljuk át, miért jók, és miért rosszak ezek a hitelek!

A felújított házunkat drágábban tudjuk eladni, mint felújítás előtt, és kevesebbet kell fűtésre költenünk is.
Ha a plazmatévét akarjuk eladni egy hónap után, az 20-30%-kal kevesebbet fog érni.
Igaz, az ablakok önmagukban nem érnek többet, ha nem lesznek beépítve. Ilyenkor csak alacsonyabb áron tudnánk túladni rajtuk.

Csoportosítsd az alábbi célokat aszerint, hogy a jó hitelek vagy a rossz hitelek csoportjába tartoznak-e! Írj egy-egy példát te is!

A táblázatban a feladat helyes megoldásait tüntettük fel.

A hitelfelvétel célja:
1) fülbevaló vásárlása a szerelmemnek
2) angol nyelvtanfolyam elvégzése
3) vetőgép vásárlása apa traktorához
4) 200 fős lakodalom rendezése

Indokold is meg, hogy miért nevezhetjük jó és rossz hiteleknek az általad csoportosított példákat!

kvíz

1. Miért érdemes hitelből finanszíroznunk a házunk fűtésrendszerének korszerűsítését?


2. Melyik a rossz hitel az alábbiak közül?


3. Melyik jó hitel az alábbiak közül?