Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés

Gépjárművekkel kapcsolatban számos hivatalos teendő akad, akár új gépjárművet, akár használtat vásárolunk. Fontos tudni, hogy gépjármű vásárlásához nem szükséges jogosítvány. A gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos hivatalos teendőink többségét az okmányirodákban intézhetjük el.Ha új gépjárművet vásárolunk, akkor mielőtt elkezdenénk használni, forgalomba kell helyezni, ami azt jelenti, hogy rögzíttetnünk kell az országos nyilvántartásban, kérnünk kell a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadását az okmányirodában. Az ügyintézéshez feltétlenül szükséges nyomtatványok és díjak listájáról feltétlenül tájékozódjunk az vásárlás előtt!

Ha új gépjárművet vásárolunk, akkor figyeljünk arra, hogy mindenképp megkapjuk az alábbi dokumentumokat:
1. a törzskönyvet,
2. a forgalmi engedélyt,
3. a már korábban felhasznált járműkísérő lapot, valamint
4. a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételekor
kötelezően elvégeztetett előzetes eredetiségvizsgálatról szóló hatósági határozatot.

Gépjármű eladásakor és vásárlásakor nagyon fontos, hogy a tulajdonosváltás tényét bejelentsük 15 napon belül, ezt a régi tulajdonos az adásvételi szerződés benyújtásával is teljesítheti.
Amennyiben a járműnyilvántartás szerinti tulajdonos bejelenti, hogy a járművet eladta, de az új tulajdonos ezt 15 napon belül nem erősíti meg a közlekedési igazgatási hatóság a járművet kivonja a forgalomból, és azt a nyilvántartásba bejegyzi. Ha használt gépjárművet vásárolunk, a tulajdonjog átíratásához eltérő okiratok szükségesek attól függően, hogy régi vagy új típusú forgalmi engedélye van a járműnek.

A tulajdonosváltozás költségekkel jár, amit figyelembe kell vennünk mind az eladáskor, mind a vásárláskor. Akár új, akár használt gépjármű vásárláskor a jármű műszaki eredetiségét szakvéleménnyel (eredetiségvizsgálat) kell igazolni. Az eredetiségvizsgálat a jármű adatainak és a jármű okmányának vizsgálatára terjed ki.

Mi az, ami még fontos, akár új, akár használt gépjárművel közlekedünk? Itt kell kitérnünk a kötelező felelősségbiztosításra. A kötelező felelősségbiztosítás - mint a neve is mutatja - nem választható biztosítási forma. Ezt mindenkinek meg kell kötnie, akinek valamilyen gépjárműve van (legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár vagy akár csak egy rendszám nélküli robogó). A felelősségbiztosítást kormányrendelet szabályozza, és alapvető célja, hogy az általunk másoknak okozott károkat térítse meg, helyettünk. Kötelező felelősségbiztosítás nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokkal, valamint azzal szembesülhetünk, hogy egy véletlenül okozott kárt a saját zsebünkből kell kifizetnünk. A kötelező felelősségbiztosítást a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója kötheti meg - ez az esetek túlnyomó többségében ugyanazt a személyt (vagy céget) jelenti.

Ha járművet szeretnénk kivonni a forgalomból, akkor azt kérhetjük ideiglenesen és véglegesen (attól függően, hogy csak átmenetileg nem használjuk a kocsit/motort/stb., vagy végleg elbúcsúzunk tőle, és már nem szeretnénk/nem tudjuk eladni). A jármű forgalomból történő végleges kivonásához bontási igazolást kell szerezni!

Átlagos (0 szavazat)