3. Money-ció: A CSALÁDI KÖLTSÉGVETÉS EGYENLEGE

A családi költségvetés egyenlege

Az előző két modulban a családok (háztartások) bevételeit és kiadásait külön-külön tekintettük át. Ebben a money-cióban a két témakört összekapcsoljuk. Témánk a költségvetés egyenlege. Ismereteid elmélyítéséhez több érdekes, gondolkodtató feladatot találhatsz.A családi költségvetés egyenlege: a bevételek és a kiadások különbsége (bevételek – kiadások = költségvetés egyenlege).
Családod egyhavi költségvetését háztartási napló vezetésével lehet legegyszerűbben elkészíteni, amelyhez segítségedre lehet az előző két money-ció táblázatainak kitöltése! Ha szükséges, kérd szüleid, a veled egy háztartásban élők segítségét!

Beszéljétek meg tanárotokkal, mi a teendő akkor, ha a bevételek jelentősen meghaladják a kiadásokat! Beszéljétek meg azt is, mi a teendő az ellenkező esetben, amikor a kiadások haladják meg a bevételek mértékét!
Hogyan alakítanád át a családi költségvetést rendkívüli helyzetben? (Például az egyik szülő munkanélkülivé válása esetében?) Mit gondolsz, mely kiadásokon tudnátok csökkenteni?
Gyűjtsétek össze, milyen különbségek lehetnek a különböző családi életszakaszokban lévő háztartások (pl.: fiatal házasok, kisgyermekes családok, nyugdíjasok); egy tehetős és egy kevésbé tehetős család költségvetése között!
Gyűjtsetek közmondásokat, amelyek a háztartások felelős gazdálkodásával kapcsolatosak!

A Pénzügyi Szervezetetek Állami Felügyelete honlapján található háztartási költségvetés-számító program segítségével (http://apps.pszaf.hu/homebudgetcalculator/Bevetelek.aspx) állítsátok össze egy képzeletbeli módosabb és szegényebb család havi költségvetését! A bevételek és kiadások összesítése után mennyi pénze maradt a családoknak a hónap végére?

Fogalmi segédlet
Költségvetés: a háztartás bevételeinek, kiadásainak mérlege.
Költségvetés egyensúlya: a bevételek és a kiadások összegének egyezése.
Költségvetési hiány: a kiadások nagysága meghaladja a bevételek nagyságát.
Költségvetési többlet: a bevételek nagysága meghaladja a kiadások nagyságát.