Az EU-s elnökséggel kapcsolatos információk

Az az ország, amely az EU soros elnöke, fél évig irányítja az Uniót, biztosítja az EU működésének folyamatosságát, rugalmasságát. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét tehát félévenként felváltva tölti be egy-egy tagállam.Az elnök fontos szerepet játszik az Európai Unió Tanácsa munkájának szervezésében és annak kijelölésében, hogy milyen témákat vitasson meg az EU. Bár a félév során felmerülő kérdések nagy része „örökölt", ugyanakkor a soros elnök új lendületet adhat az unió együttműködésének bizonyos kiemelt területein. Az elnökség fontos feladata a 27 tagállam számára megfelelő kompromisszumok elősegítése, a mindenki számára megfelelő megegyezés kialakítása.

2011. január 1-jétől – az EU történetében most először – Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztjét. Magyarország többek között olyan kérdések megvitatásában vesz részt, amelyek Horvátország EU-hoz való csatlakozását, az Unió költségvetését, a munkahelyteremtések bővítését érintik.

Magyarországon ebben a félévben sok külföldi magas rangú politikus fordul majd meg: a rendezvények többsége vidéken zajlik majd, hogy a sok vendég megérkezése, itt tartózkodása ne bénítsa meg Budapest közlekedését. A fő helyszín a gödöllői királyi kastély lesz.

Bővebb információért látogass el a következő webhelyre: EU2011 Magyarország

Átlagos (0 szavazat)
Kvíz

1. Az Európai Uniónak a magyar nyelv hivatalos nyelve?


2. Magyarországon mely település ad otthont az magyarországi elnökséggel kapcsolatos legtöbb rendezvénynek?


3. Magyarország milyen célokat szeretne megvalósítani a mostani elnöksége ideje alatt?


4. Magyarország eddig hány alkalommal töltötte be a soros elnöki posztot?


5. Egy-egy tagállam mennyi ideig tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét?


6. Magyarország mióta tagja az Európai Uniónak?