Adózás

Az állam számos feladatot lát el, amihez pénzre van szüksége. Ahhoz, hogy például kórházakat lehessen fenntartani, ingyenes orvosi ellátásban legyen részünk, munkanélküli segélyt kaphassunk, az embereknek és a cégeknek a pénzük egy részét be kell fizetniük a "közös kasszába".Az állam számos feladatot lát el, amihez pénzre van szüksége. Ahhoz, hogy például kórházakat lehessen fenntartani, ingyenes orvosi ellátásban legyen részünk, munkanélküli segélyt kaphassunk, az embereknek és a cégeknek a pénzük egy részét be kell fizetniük a "közös kasszába".
Hogyan szervezi meg az állam azt, hogy pénzhez jusson? Az állam többféle módon szed be tőlünk pénzt:

  • adók: például a dolgozók fizetéséből, az emberek megszerzett pénzéből, a cégek nyereségéből és a megvásárolt áruk árából levont összeg, aminek felhasználásáról az állam dönt
  • járulékok: olyan beszedett pénz, amit az állam csak bizonyos célra fordíthat. Például a nyugdíjjárulékból nyugdíjakat kell kifizetnie az idős vagy rokkant emberek számára, az egészségbiztosítási járulékból pedig az egészségügy működtetését kell biztosítania (így lehetséges az, hogy ha megbetegszünk, vagy baleset ér minket, orvosi, kórházi ellátást kapunk).
  • illetékek és díjak: illetéket kell fizetni, ha például lakást vagy házat vásárolunk, ha pert veszítünk a bíróságon, illetve a hivatalos szervek egyes eljárásaiban (például személyi igazolvány készítésekor).
  • vámok: ha az Európai Unión kívüli országból hozunk be Magyarországra bizonyos mennyiségű árut, akkor azok az értékének egy részét vámként kell befizetnünk.
  • bírságok: bizonyos szabályok be nem tartása esetén fizetendő pénzbüntetés (például: ha sötétben biciklizünk, akkor gondoskodni kell róla, hogy jól láthatóak legyünk: legyen rajtunk láthatósági mellény és a kerékpárunkon lámpa - ha nincsen, akkor a rendőr pénzbüntetést szabhat ki ránk).
  • hozzájárulások: a dolgozókat foglalkoztató munkaadóknak is be kell fizetniük bizonyos összegeket, melyeket az állam ellőre meghatározott célokra fordít (például egészségügyre, szakképzésre).
A beszedett pénzből - többek között - a következőkre költ az állam:
  • szociális támogatások, munkanélküli segély, lakástámogatás
  • egészségügyi rendszer (például orvosi és kórházi ellátás),
  • utak, hidak és vasutak építése, fenntartása,
  • minisztériumok, országos hatáskörű szervek, hivatalok és rendvédelmi szervek (például: rendőrség) fenntartása.

Bizonyára hallottad már a kifejezést: "adóbevallás", és talán már magad is adtál be ilyet az adóhatósághoz. Mivel többféle adó létezik, többféle adóbevallást lehet tenni. Ennek egyik leggyakoribb, legtöbb embert érintő fajtája a személyijövedelemadó (szja) -bevallás.

A személyi jövedelemadót - ahogy neve is mutatja - a magánszemélyek fizetik a jövedelmük arányában. Kinek kell személyi jövedelemadót fizetni? Alapszabály szerint a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles. Ez azt jelenti, hogy ha az ember pénzhez, jövedelemhez jut, abból meghatározott részt be kell fizetni az államnak - tehát például a diákmunkával szerzett pénzből is kell adózni. Mikor és hogyan kell befizetni a személyi jövedelemadót? A személyi jövedelemadót évente, utólagosan kell megfizetni, magánszemélyek esetén mindig a következő esztendő május 20-ig. Azok a dolgozók azonban, akik munkájukért havonta fizetést kapnak, már év közben is fizetnek személyi jövedelemadót, amit a munkaadójuk juttat el az államnak minden hónapban. Így nekik következő év május 20-ig már csak azt kell kiszámolniuk, hogy elegendő adót fizettek-e be előző évben, vagy még kell-e utólagosan ráfizetni, esetleg épp ellenkezőleg: túl sokat fizettek be, és visszajár nekik az összeg egy része. Ha tehát például diákmunkát végzel, akkor tőled is levonják havonta a jövedelemadóelőleget. Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, pontosan mennyivel tartozik az ember, adóbevallást kell készíteni. Az adóbevallást szintén évente kell elkészíteni, és május 20-ig kell beküldeni az adóhatóságnak. Az adóbevallást elkészítheted saját magad, vagy megkérheted rá a munkaadódat, esetleg kérheted az adóhatóság segítségét. Mire költi az állam a személyi jövedelemadóból befolyt pénzt? Az állam egyrészt saját feladatainak teljesítésére (például utak építésére, segélyek kifizetésére, hivatalok működtetésére) fordítja ezt az összeget, egy részét pedig megkapják a helyi önkormányzatok, akik helyi célokra használják a

Átlagos (0 szavazat)
kvíz

1. Magánszemélyeknek meddig kell elkészíteni az éves személyijövedelemadó-bevallást?


2. Fel kell-e tüntetni az adóbevallásban a diákmunkával szerzett jövedelmet?


3. Miért van szükség adófizetésre?