2. MONEY-CIÓ: A HÁZTARTÁS KIADÁSAI

A háztartás kiadásai

A háztartás bevételeinek megismerése után egy kellemetlenebb témával foglalkozunk. A zsebünkbe kell nyúlnunk. Azt nézzük meg, hogy egy családnak egy hónap alatt milyen kiadásai merülhetnek fel.Kiadás: az a pénzösszeg, amelyet a háztartás tagjai valamilyen áruért (pl. élelmiszerek, ruházat) és szolgáltatásért (kábel TV, mobiltelefon, biztosítás, foghúzás) fizetnek.

Az alábbiakban néhány hasznos információt találhatsz, amelyeken érdemes elgondolkodnod a család kiadásainak megtervezésekor. A háztartás legfőbb kiadásai szintén a család összetételétől illetve a rendelkezésre álló jövedelem nagyságától függnek. • A család összetétele határozza meg, milyen szükségletek merülnek fel. Ha például a családban van gyermek, akkor feltehetően nagyobb arányban költenek tankönyvekre. Egy nyugdíjas házaspár esetében viszont feltehetően a gyógyszerek rendszeres kiváltása kap nagyobb szerepet.
• A jövedelmek nagyságán múlik, hogy a családi költségvetésbe belefér-e például a számítógép, a hazai vagy külföldi utazás, vagy egy mozijegy stb.
• A kiadások között első helyen az alapvető létszükségletek kielégítésére szolgáló javak vásárlására fordítható összegek szerepelnek: az étkezés, a ruházkodás, a tisztálkodás és a lakhatás költségei. Ezen belül fontos tétel az úgynevezett rezsi, vagyis a kiadások azon rendszeresen ismétlődő része, amely a háztartás mindennapi működését biztosítja (pl. villanyszámla, fűtés, telefon, stb.).
• Ezt követik az úgynevezett magasabb rendű szükségletek kielégítésére költött összegek: műszaki cikkek, könyvek, színházjegyek, ékszerek, utazás, stb.

Fogalmi segédlet
Háztartás: általában rokoni kapcsolatban álló személyek közössége, mely egy egységet alkot jövedelem és fogyasztás szempontjából (a család gazdasági kerete).
Szükséglet: hiányérzet, amelynek megszüntetése irányulnak az ember cselekedetei.

Milyen kiadásai vannak családodnak? Készítsd el családod egyhavi kiadásának listáját az alábbi táblázatok kitöltésével! (Sajnos sokkal hosszabb lesz a lista…). Ha szükséges, kérd szüleid, vagy a veled egy háztartásban élők segítségét!

Az alábbi feladatban egy család költségvetésében előforduló néhány kiadás szerepel. Képzeljétek magatok elé Máté és Ivett családját. Állítsátok növekvő sorrendbe a különböző kiadásokat aszerint, hogy azok szerintetek mekkora szerepet tölthetnek be a két család egyhavi költségvetésében! A sor elején az a tétel szerepeljen, amelyik aránya a legalacsonyabb a kiadások között.
Máté (13) egy Baranya megyei kistelepülésen él 2 idősebb testvérével, valamint édesanyjával és édesapjával. Máté édesanyja munkanélküli, édesapja a polgármesteri hivatalban karbantartó. A család havi bevétele hozzávetőlegesen 105.000 Ft.
Ivett (16) Budapest vonzáskörzetében, Érden él fogorvos édesanyjával és építészmérnök édesapjával. A család havi bevétele hozzávetőlegesen 450.000 Ft.

kvíz

1. Melyik állítás igaz?


2. Melyik nem tartozik az oktatási célú kiadások közé?


3. Melyik nem tartozik a lakhatási költségek közé?


4. Melyik kiadás nem tartozik az alapvető szükségletek közé?