1. MONEY-CIÓ: A HÁZTARTÁS HAVI BEVÉTELEI

A családi költségvetés – a család költségvetése

A családi költségvetés – a család költségvetése

Egy család bevételeinek megismerése előtt tekintsük át, mi is az a családi költségvetés! A családi költségvetés kifejezés megismerése azért lényeges, mert keretbe foglal két olyan fogalmat, amelyekről szó lesz. A család gazdasági értelemben háztartást alkot. Te is egy háztartás tagja vagy, egy háztartást alkotsz azokkal, akikkel együtt laksz. De háztartást alkothat egy egyedül élő nagymama, egy gyermekét egyedül nevelő anya, vagy egy közös albérletben élő szerelmespár is. Még ha korábban nem is tudatosult számotokra, de minden háztartásra igaz az, hogy van költségvetése, amely a háztartás bevételeinek és kiadásainak összetételét mutatja meg. (A háztartás kiadásairól a következő money-cióban szerezhetsz ismereteket).

Bevétel: az a pénzösszeg, melyet a háztartás tagjai valamilyen áruért (pl. őstermelőként a piacon eladott zöldségekért), szolgáltatásért (pl. áruházi kiszolgálásért, hajvágásért, pénzügyi tanácsadásért stb.), vagy szociális helyzetükből adódóan kaphatnak.
Hasznos lehet, ha a család 1-1 hónapra vonatkozóan megtervezi a bevételeit és kiadásait. Először a családi bevételek tervezésével foglalkozunk.1. Beszéljétek meg, miért lehet hasznos, ha egy család előre megtervezni a havi bevételeit!
2. Honnan származhatnak a bevételek? Ne feledd, a háztartás összetételétele sokféle lehet!

Nézzük meg, egy családnak honnan származhatnak bevételei! A háztartás bevételei leginkább az alábbi forrásokból származhatnak:
• A család dolgozó tagjai munkabért kapnak.
• Ha vállalkozó van a családban, az (feltehetően) profitot szerez.
• Ha a családnak van valamilyen ingatlana, azt bérbe adhatja.
• Megtakarításait bankbetétben illetve értékpapírokban kamatoztathatja.
• Ha gyermek is van a családban, akkor életkorától függően a család kaphat családi pótlékot, a felsőoktatásban tanulók pedig ösztöndíjat.
• Munkanélküli családtag álláskeresési ellátásokra lehet jogosult.
• Az idős, vagy rokkant emberek nyugdíjat kapnak.
• Ha a család jövedelme alacsony, akkor eseti, vagy rendszeres szociális segélyekben részesülhetnek.
• És nem szabad elfelejteni a véletlenszerű eseményekből (nyeremény, örökség) származó jövedelmeket, ajándékokat sem.

Milyen bevételei vannak családodnak? Készítsd el családod egyhavi bevételeinek listáját az alábbi táblázat kitöltésével! Ha szükséges, kérd szüleid, vagy a veled egy háztartásban élők segítségét!

Fogalmi segédlet

Háztartás: általában rokoni kapcsolatban álló személyek közössége, mely egy egységet alkot jövedelem és fogyasztás szempontjából (a család gazdasági kerete).
Nettó kereset: a jövedelem adó- és járulékfizetés utáni része.
Szükséglet: hiányérzet, amelynek megszüntetése irányulnak az ember cselekedetei.

kvíz

1. Ki nem tekinthető az alábbiak közül egy háztartás tagjának?


2. Melyik nem tartozik az alábbi felsorolásból a bevételek közé?


3. Melyik bevételi forma nem tartozik a szociális támogatások közé?