1. Itt élek

1. Itt élek

Két folyó mellett, hegyek nélkül. Minden sorát értem a dalnak, amit Copy Con énekel. Figyelem, ahogyan épül, szépül a város. Közlekedek, nézem a házakat, a falakat, az embereket. Vásárolok, moziba megyek, programokat szervezek a barátaimmal. Van, amit szeretek, van, amin szívesen változtatnék.

2. Felelős vagyok

2. Felelős vagyok

Vannak dolgok, amelyekre nincsen hatásom, de magammal kapcsolatban sok minden rajtam múlik. Amit teszek, ahogyan élek, azt sokféleképpen tudom alakítani, még ha ez olykor nagyon nehéz is. A hozzám közel állók akadályozni is, segíteni is tudják mindezt. S mivel másoknak meg én jelentem a “hozzájuk közel állót”, annak is nagy jelentősége van, hogy én miképpen befolyásolom az ő életüket. A választás az enyém.

3. Tájékozódom

3. Tájékozódom

Mielőtt véleményt alakítok ki valamiről, megpróbálom elérni azokat az információkat, amelyek birtokában nyugodt lehetek, hogy nem vezetnek félre mások vagy én nem vezetem félre magamat. Az is segít, ha értelmes emberek véleményét kérdezem meg. Sok mindennek utána lehet járni az Interneten, de a könyvtárban is. Vannak olyanok, akiknek egyenesen az a munkája, hogy ha kérek, információkat kaphassak tőlük.

4. Gondolkodom és tanulok

4. Gondolkodom és tanulok

Amikor történik valami velem, azt annak alapján tudom feldolgozni, ami már az agyamban van, amit megtanultam a világról, a társakról, a környezetről, az életről. A gondolkodás és a tanulás ugyanúgy “edzés”, mint a sportolás, erősebb és gyorsabb leszek tőle, csak éppen “fejben”. Nagyon sokat számít, hogy mennyire vagyok “edzett”, hogy jó döntéseket hozzak.

5. Mérlegelek és cselekszem

5. Mérlegelek és cselekszem

Sokszor teszünk olyat a pillanat hevében, amit aztán megbánunk. “Kétszer mérj, egyszer vágj” – tartja a mondás. Nagyon fontos, hogy végiggondoljak mindent, mielőtt cselekszem. Minden oldalról. Ugyanakkor sokszor csak mérlegelgetünk, fontolgatunk, ahelyett, hogy egyszerűen és gyorsan változtatnánk valamin, amin tudunk. A dolgok nem mozdulnak meg attól, hogy töprengünk rajtuk, vagy panaszkodunk. Csak attól, hogy teszünk értük vagy ellenük.

6. Nem félek

6. "Nem félek"

Sok minden jelenthet fenyegetést a külvilágban, árvíztől a terrorizmusig. De a legtöbb félelmet az egyik ember kelti a másikban. Szülő, erőszakos családtag, veszélyesnek tűnő ismeretlenek, politikus, rendőr, agresszív osztálytársak, túl szigorú tanár? Gyakran sajnos van is félelemre ok, előfordul, hogy nincs. A legtöbb félelemmel azonban szembe lehet nézni, ha tapasztalatot és bátorságot sikerül gyűjteni. Ennek sokféle útja van, ideje elindulni rajtuk.

7. Nem ártok

7. "Nem ártok"

Több ezer éve aranyszabály az emberek között, hogy nem kívánok olyat másnak, amit magamnak sem kívánnék. Ha már segíteni nem tudok, ha már valamin javítani nem tudok, nagyon fontos, hogy legalább ne rontsak rajta. Ne bántsak másokat, ne akadályozzak meg értelmes dolgokat. Ne pusztítsak, ha már építeni nem tudok. És ne hagyjam azt sem, hogy mások viszont ezt tegyék.

8. Mit tehetek?

8. Mit tehetek?

A kis dolgok nagyon is számítanak. Már egymagam is jobbá, szebbé tudom valamennyire tenni a környezetemet, és ha többen gondolkodunk így, a hatás is még nagyobb lehet. Közösen létre tudunk hozni valami újat, fontosat, akár a magunk, akár a mások számára is, ugyanúgy fogunk örülni neki. Sokat jelenthetnek az apró figyelmességek, a segítség a többieknek – barátoknak, osztálytársaknak, családtagoknak, rászorulóknak.

9. Mások mit tehetnek értem?

9. Mások mit tehetnek értem?

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy önmaga nem tudja megoldani a problémáit. Nem szégyen, nem kellemetlen, nem “ciki” valakihez segítségért fordulni. Sokak számára világosak és jól ismertek azok a nehézségek, amelyekkel nekem szembe kell nézni, emiatt tudnak megérteni, jó tanácsokat adni, esetleg a megoldásban is segédkezni. Egy pillanatra sem felejtem el, hogy még azoknak is sok gondjuk akad az életben, akikről nem is gondolnánk.