mihez, hol, mit találsz?

A regisztrált mentorok listáját itt találod, közülük bárkivel teremthetsz személyes kapcsolatot, miközben az oldal alján található közös Mentorfórumon az oldal fejlesztésével, bővítésével, az egyes szolgáltatások tapasztalataival kapcsolatos kérdések megbeszélése zajlik. Nyugodtan vess fel bármilyen, számodra fontos témát.

Az oldal legfontosabb szolgáltatásáról, a három „demokráciaszimulációról" (Durbaar, Morfondír , Stexpedíció ) különösen részletes útmutatót készítettünk, ezekhez több úton is eljuthatsz az oldalon.

A Szolfix játékszobájában folyamatosan gyarapszanak majd a különböző, az oldal szellemiségéhez igazodó játékok. Nem gondoljuk azt, hogy az Internet népszerű játékaival versenyezni lehetne, de azt igen, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a fiatalok szívesen töltenek időt városismereti-műveltségi játékkal – hamarosan elindítjuk a Szolnokjárót.

A H2O program tapasztalatai bebizonyították, hogy a tanulási, beilleszkedési nehézségekkel rendelkezők számára a kétszemélyes táblás játékok (mint pl. a most is sok helyen online is elérhető sakk, amőba, malom, stb.) kiváló megoldást jelentenek az integrációra, a gondolkodásfejlesztésre, a másokkal való együttműködésre. A Szolfixen rövid időn belül megjelenik majd az eredeti Hat béka játék. Ennek külön érdekessége lesz, hogy a játékosok egymást is kihívhatják, és nemcsak a legtöbb győzelem, hanem a legtöbb játékostárs megszerzése is cél lehet.
Mindkét játékot gyerekekkel teszteljük már a fejlesztés folyamán is!

A fentieken felül készítettünk egy ajánlást is, amit szívesen bővítünk a mentorok javaslataival, észrevételeivel – olyan, a Weben szabadon elérhető játékokról, amelyek különösen alkalmasak egy-egy élethelyzet vagy probléma esetén arra, hogy szemléltető, ismeretterjesztő vagy akár terápiás céllal kedvet támasszunk a fiataloknak az adott játékhoz.

e-learninges támogatás

A legtöbben talán a kulcs-ismeretek elsajátítását támogató három „oktatócsomag" tartalmához nyúltok majd. Az ismeretközlő részek mellett nagyon sok kvízt, elgondolkodtató feladatot is találsz, ami megkönnyítheti a munkádat, jó tippeket, lehetséges kiindulópontokat ad. A fiatalok figyelmét a portál főoldalán hívjuk fel ezekre az anyagokra, kedvet teremtő érdekességekkel szembesülnek, de a csoportmunkát támogató nagyobb mennyiségű háttéranyag csak a Mentorok felől érhető el (egyelőre).

A közigazgatás megismerésével, az elektronikus kormányzattal, az állampolgári ismeretekkel foglalkozó részeket a Szolfix számára készítették az E-govKft. szakértői, ezek különösen az iskolai munkában használhatóak nagy hatékonysággal. Ez olyan kerek és gazdag anyag, hogy önálló mentori útmutatást nem igényel, teljes egészében elérhető a Szolfix főoldal Felkészülök menüpontjából a gyerekeknek. Tamássy Györgyi segítségével megismerheted, milyen módszerekkel, milyen gyakorlatokkal tudsz hozzájárulni ahhoz, hogy egy tudatosan felépített, kipróbált tananyag-együttes segítségével fejleszd azoknak a fiataloknak az érvelési, gondolkodási képességeit , akikkel foglalkozol tanárként, szülőként, szociális munkásként, vagy bármilyen más módon.

Épp megtörtént és nagy figyelmet kiváltó események megtárgyalásához, közös programok tervezéséhez, előkészítéséhez, a fiatalokat foglalkoztató alapkérdések körüljárásához izgalmas és hatékony módszer a „hat kalap" játék. Gyorsan elsajátítható, a résztvevők élvezik, az eredmény pedig még sokáig lehet közkincs, a közösségi emlékezet fontos része. A Mentorok Csatlós Márton segítségével ismerhetik meg.

A felmérések azt mutatják, hogy ahol a digitális írástudás, a számítógép és az Internet magabiztos használata már megvan, ott is komoly gondot okoz az ún. „pénzügyi írástudás" kialakítása. A családi költségvetés ismerete, a hitelek, a pénz értékének tudatosítása, a valuta-átszámítások, a kereskedelmi árképzés rejtelmei mind-mind olyan kérdések, amelyekkel célszerű foglalkozni, akár a fiatalokat egyedül hagyva az oldalon. Felkérésünkre kiváló szakértők készítettek el kisebb oktatóanyagokat. A diákok számára feltöltöttük az alapismereteket és a feladatokat, és ugyanennek az anyagnak a Mentorok számára szóló, kommentált, megoldásokkal ellátott és módszertani kiegészítésekkel, javaslatokkal gazdagított változatát használhatjátok ill. nézegethetitek itt.

mentorfórum
Új hozzászólás Új hozzászólás

A Szolfix frissen indult, most talán az lehet a legnagyobb segítség, ha a számotokra ismert potenciális Mentorok közül minél több ismerősötök figyelmét felhívjátok az oldalra. Jöjjön, regisztráljon, és képzelje el, hogy a gondjaira bízott fiatalokkal miként tudna valamilyen érdekes demokrácia-szimulációba vagy valóságos projektbe fogni!

Beküldve 2011.03.30. 16:19.

Válasz küldése Válasz küldése Leg Leg
Szilárd Molnár
Hasonló, de sokkal inkább a fiatalokkal foglalkozó intézmények brosúra és hírsiteja a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal oldala. Itt érhetitek el: http://www.kecskegida.hu/

Beküldve 2011.04.08. 8:06, válaszként erre: László Z. Karvalics.

Válasz küldése Válasz küldése Leg Leg
mentorwiki

A közös tudásbázis gyarapítását Mentorwiki segíti. Ennek a feltöltését elindítottuk, de újabb kategóriákkal, adatokkal való gyarapítását már a Mentoroktól reméljük – legyen minden olyan, fontosnak minősített ismeret azonnal elérhető, amelyet a mindennapi tevékenységetekben hasznosnak ítéltek.